Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moje kuchaření

MOJE VAŘENÍ, PEČENÍ, CUKRAŘENÍ A DALŠÍ OBDOBNOSTI

Proč jsem se vlastně rozhodla založit si na svých stránkách rubriku o vaření a pečení?

Protože mě obojí velice baví, je to můj koníček, u kterého velmi ráda odpočívám. Ráda poznávám a zkouším nové recepty. A protože o tom pořád vyprávím, rozhodla jsem se s Vámi podělit o své recepty, fotografie svých výtvorů, návody, rady a  vlastní zkušenosti, které jsem udělala, a abyste třeba něco z toho mohli použít či vyzkoušet.

Kdy jsem já sama přišla k vaření a pečení? Upřímně - dost pozdě. Rozhodně jsem nebyla dítětem, které se motá v kuchyni s babičkou či maminkou a pomáhá jim. Zajímaly mě úplně jiné věci. K vaření a pečení jsem začala přičichávat poprvé přesně ve čtvrtém ročníku na vysoké škole. A to když jsem začala chodit se svým budoucím manželem a chtěli jsme se spolu sestěhovat a začít bydlet. V tu chvíli mi došlo, že se budu muset asi začít tomu vaření učit. A tak jsem začala podstupovat intenzivní "kurz" pod vedením mé maminky, ale i babičky. Začínala jsem samozřejmě u špaget a u rizota, ale začít nějak musíte, nemůžete hned dělat složité věci. Stejně tak to bylo i s pečením. A kromě toho, že jsem se vaření a pečení naučila, tak mě to začalo i bavit a začala jsem do tohoto tématu zabředávat čím dál tím víc, i nad takovou tu hranici nutnosti. Zřejmě to mělo přijít až v tomhle období, prostě a jednoduše všechno má svůj časwink.

Moje nejoblíbenější kuchyní je asijská, protože je velice zajímavá a je zdravá - nejradši ze všeho mám kuřecí kousky v omáčce s různými druhy zeleniny. Rovněž mám velice ráda i řeckou kuchyni a to nejen proto, že mají vynikající slané věci, ale i jejich dezerty.

Doufám, že Vás třeba budu v této rubrice některými recepty inspirovatwink

21.12.2020:

Už jsou skoro tady!!! Ano, Vánoce jsou za dveřmi a pomalu přichází čas, kdy už máme hotové cukroví, schované v krabicích na balkoně, máme vánoční výzdobu, jmelí a ozdobené větve, všude je uklizeno. Chybí už kromě dárečků jedna poslední věc a tou je výborná VÁNOČKA. Ano, čistě a jednoduše vánočka, kterou dáme na Štědrý den ráno na stůl. Aby byla co nejčerstvější, dělám vánočku den předem, tedy pravidelně 23.12. Protože moje vánočka je velmi specifická a skutečně výtečná, kromě nás ji dělám i dalším členům rodiny a známým. Je měkoučká, hutná a plná rozinek a oříšků. Budu moc ráda, když Vás svým receptem inspiruji. Mám ho od svojí babičky. Ano, jde samozřejmě o kynuté těsto, ale není lepší příležitost, než den před Štědrým dnem upéct vánočku, která úplně nádherně provoní celý Váš byt a dodá vánoční atmosféře tu správnou tečku navrch. Takže moji milí, stojí za to se do toho vrhnout, protože výsledek bude skvostný a udělá všem radost, tady je můj návodwink.

SUROVINY NA VÁNOČKU

450 g hladké moukyimg_20191221_164949.jpg

80 g HERY

1 balení droždí

80 g cukru krystal

2 žloutky

5 g soli - troška

250 ml mléka

+ asi 300 g rozinek a 300 g sekaných vlašských ořechů (přesné množství záleží hlavně na Vás, jak moc hutnou vánočku chcete)

+ balíček mandlových plátků

POSTUP:

Na dno mísy dáme sůl. Do mísy dáme mouku a uděláme v ní důlek. Do důlku rozprostřeme trochu cukru, nalijeme teplé mléko, do kterého dáme zbylý cukr a rozdrolíme droždí.  Než vykyne kvásek (tak 15 minut), dáme rozpustit tuk. Až je kvásek hotový, přidáme žloutky, lehce propraimg_20191221_164956.jpgcujeme, přidáme tuk, rozinky a ořechy a zaděláme. Při zadělávání musí těsto dosáhnout hladkosti. Zaděláváme opět tak 15 minut. Dáme vykynout - pokud možno na teplé místo, třeba k topení nebo na slunce a přikryjeme ho utěrkou. Necháme kynout tak hodinu. Objem těsta by se měl zvýšit až jednou tolikrát. Když je těsto vykynuté, rozdělíme ho na 9 dílů a upleteme vánočku (návod na pletení vánočky z 9 kusů najdete na internetu). Vánočku potřeme bílkem, posypeme mandlovými plátky a zapícháme do ní špejle, aby se nám při pečení nestočila jinam a hezky udržela tvar. Pečeme přesně na 155 stupňů 45 minut.

A máte hotovo. Opravdu, můžete mi věřit, že není nad čerstvou jemně pocukrovanou vánočku k snídani. Musela jsem jich napéct spoustu, aby se mi podařilo vše vychytat tak, aby chutnala a vypadala tak, jak se mi to poslední roky daří. Je velice oblíbená a dokonce je po mně vyžadována i v prácilaugh. Ta práce stojí za to a budete za hvězdy. Taky se na ně ještě letos chystám. Mám již napečené cukroví a biskupský chlebíček, na vánočky se vrhám ve středu, tedy opravdu až den před Štědrým dnem. Držím Vám palce a přeji dobrou chuťwink.

15.12.2020:

Vánoce se nám kvapem blíží a já bych Vám velice ráda svěřila dva z mých receptů na vánoční cukrouškywink. Právě teď je doba, kdy všichni určitě pečete až se z Vás kouří, stejně jako jálaugh. Taky chytám po večerech a po víkendech tvořivou. A velmi mě to baví. Loni touto dobou jsem Vám také přidala dva, takže budu moc ráda, když si je přečtete a třeba i vyzkoušíte sami. První z nich je naprosto jednoduchoučký, dělá se z pouhých čtyř surovin. Jedná se o velmi oblíbené nepečené cukroví, které možná sami dobře znáte, ale přestože se jedná o recept velmi starý a možná ohraný a známý, tak je velice úspěšný a všem vždycky velmi chutná. Jsou to NEPEČENÉ HŘÍBEČKY. Ze dvou těst. Tento receptík mám od jedné rodinné známé, která je k nám vždycky nosila na ochutnání a byly vždycky moc dobré, takže jsem ji požádala o recept a sama jsem je letos už udělalawink. Druhý recept je na pečené cukroví, které je ale v tomto případě zase zrovna pracné. Chce to se obrnit trpělivostí, protože je to piplačka a vyžaduje to i více času a trpělivosti. OŘECHOVÉ KOŠÍČKY. Oblíbené košíčky z lineckého těsta plněné ořechovou nádivkou a ozdobené ořechem. Recept na tyto košíčky jsem - věřte nebo ne - získala v brožuře obchodního domu EDEN, kde jsem mimo to přišla ještě k několika dalším roztodivným receptům, které jsem začala dělat. Doufám, že máte všichni spoustu sil na pečení, protože je to opravdu zábava a je fajn vidět, jak to ostatním chutná. Já z toho mám vždycky radost. Já jsem teď asi tak v polovině pečení, ještě budu péct tento týden po večerech a o víkendu bych měla udělat poslední druhy. Takže přeji Vám hodně pevných nervů, aby Vám to šlo hezky od ruky a pokud Vám moje recepty budou inspirací, tím lépe. Nechte se unést vánočními vůněmi a sladkostí a užijte si ty přípravy, patří to k tomu a je to moc moc fajnwink.

SUROVINY NA NEPEČENÉ HŘÍBEČKY:

Na světlé těsto:

500 g mletých vlašských ořechůimg_20201209_212528.jpg

500 g moučkového cukru

4 bílky

Na tmavé těsto:

500 g mletých vlašských ořechů

500 g moučkového cukru

4 bílky

2 lžičky kakaa

POSTUP:

V prvním i druhém případě vše zpracujeme na těsto. Z bílého i hnědého těsta tvoříme kuličky a spojujeme je v hříbečky. Z bílého těsta trochu větší, z hnědého menší. Když jsou hotové, necháme na balkoně v krabici zvlhnout a pak je to teprve to pravé. Jinak velice jednoduché a ani ne moc pracnéwink.

 

SUROVINY NA OŘECHOVÉ KOŠÍČKY:

Na těsto:

600 g hladké moukyimg_20191209_190551.jpg

400 g HERY

200 g moučkového cukru

2 vejce

2 vanilkové cukry

Na ořechovou nádivku:

1 l mléka

600 g mletých ořechů

500 g moučkového cukruimg_20191209_190554.jpg

8 lžic rumu

troška skořice na ovonění

mleté piškoty dle hustoty

+ půlky vlašských ořechů či celé mandle

POSTUP:

Nádivku připravíme z vařícího mléka, do kterého přisypeme mleté ořechy, cukr a necháme je řádně provařit. Pak přidáme rum, skořici a mleté piškoty dle odhadu a hustoty. Uděláme si většinou večer předem a dáme do druhého dne na balkon do zimy ztuhnout. Mezitím uděláme košíčky. Všechny ingredience na linecké těsto smícháme dohromady. Olejem ve spreji si vystříkáme malé formičky, vtlačujeme do nich těsto a dáváme péct tak na 15 - 20 minut na 150 stupňů. Když máme všechny košíčky hotové a vychladlé, pomocí pistole nanášíme na košíčky nádivku a ještě navrch ozdobíme ořechem. Jsou opravdu úžasné, a když jsou zvlhlé, jsou ještě lepší.

Nechte si chutnat a přeji Vám co nejlepší a nejúspěšnější přípravy na Vánoce. Ať se Vám dílo daří a jde Vám to pěkně od rukywink.

10.11.2020:

Přeji Vám krásný podzimní večer. Rozhodla jsem se přidat další nový recept, který mám několikrát vyzkoušený a naprosto se mi osvědčil. Je to sladkost, laskomina, která je velice hutná a sytá, a proto je dobré podávat ji třeba k snídani nebo po obědě s čajem nebo ke kávě. Jedná se o BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK. Recept jsem našla na internetu, jako většinu mých receptů. Myslím, že je vhodný pro ty, kteří mají rádi intenzivní sladkost a kombinaci zajímavých chutí, kterou tvoří jednotlivé komponenty chlebíčku. Dělám ho do chlebíčkové formy a u nás měl vždycky velký úspěchwink.

SUROVINY NA BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK:

Na těsto:

300 g HERY

300 g moučkového cukru

dscn1242.jpg

360 g hladké mouky

7 vajec

prášek do pečiva

Na náplň:

rozinky

nasekané ořechy - mohou být různé druhy

nasekaná tabulka bílé čokolády

nasekaná tabulka tmavé čokolády

kandované ovoce

kandovaná citrusová nebo pomerančová kůra

dscn1241.jpg

Na čokoládovou polevu:

105 g HERY

105 g moučkového cukru

3 lžíce kakaa

3 lžíce solamylu

3 lžíce mléka

POSTUP:

HERU utřeme s cukrem a přidáme žloutky. Poté si připravíme sníh z bílků. Do směsi HERY se žloutky lehce vmícháme našlehaný sníh z bílků a poté opatrně vmícháme mouku a prášek do pečiva. Nyní do těsta přidáme všechno, co do chlebíčku chceme přidat - tedy nasekané rozinky, ořechy, čokoládu, kandované ovoce či kůru. Těsto vlijeme do formy, kterou jsme předtím vystříkali olejem ve spreji. Chlebíček pečeme při 175 stupních něco přes hodinu - to je třeba odhadnout od pohledu. Mezitím si připravíme z uvedených surovin čokoládovou polevu - vše necháme rozpustit a propojit na sporáku při mírném stupni. Chlebíček potřeme úplně celý, ale nejdříve ho necháme trochu vychladnout.

Tento recept Vám vřele doporučuji vyzkoušetwink.

12.10.2020:

Tak a podzim máme v plném proudu. Proto jsem se rozhodla, že se s Vámi podělím o recept, který je klasicky podzimní. Jedná se o JABLEČNÝ PÁJ. Tento koláč je takovou kombinací tří receptů - jednoho od maminky, jednoho z internetu a jednoho od babičky. Takže taková směsice, od každého trochu. Vyzkoušela jsem postupem času všechny tři zvlášť, ale nakonec jsem z nich udělala jeden vychytanýwink. Já ho dělám do kulaté koláčové formy, ale se zvýšením surovin o polovinu lze udělat i do plechu nebo pekáče. 

SUROVINY NA JABLEČNÝ PÁJ:

Na těsto:

300 g polohrubé mouky

100 g cukru moučkaimg_20200202_201838.jpg

1 balení prášku do pečiva

2 vejce

160 g Hery

1 lžíce octa

Náplň:

2 kg oloupaných jablek (buď nakrájených na malé kostičky anebo nahrubo nastrouhané)

1 hruška (buď nakrájená na malé kostičky anebo nahrubo nastrouhaná)

7 lžic cukru krupice

1 balení vanilkového cukru

uvařený vychladlý vanilkový puding - několik lžic dle odhadu

1 balení skořice

200 g rozinek (může být více)

150 - 200 g nasekaných vlašských ořechů

POSTUP:

Z uvedených ingrediencí vytvoříme těsto. 2/3 vtlačíme do olejem vystříkané koláčové kulaté formy (asi 1 cm vysoko na krajích) a 1/3 si uložíme na chvíli do lednice.

Všechny ingredience na náplň smícháme v míse a podle odhadu doplňujeme puding. Až je náplň hotová, nalijeme ji na těsto do koláčové formy. Potom si vyndáme z lednice zbylé těsto a vyvalujeme z něj válečky, z kterých tvoříme mřížku.

Pečeme na 150 stupňů asi 50 - 60 minut. Hotový koláč pocukrujeme a můžeme nabízet k čaji jako dezert ještě teplý. Nechte si chutnatsmiley.

30.8.2020:

Jsou tady poslední letní dny a já jsem se rozhodla povědět Vám dnes o receptu, který se sice hodí do všech ročních období, ale v létě je ještě více osvěžující. Jedná se o DEZERT S MASCARPONE A OVOCEM. Dělám ho nejraději do sklenic, možná by se mu také dalo říkat cheesecake ve skle. Má  velice podobný postup jako právě cheesecake, ale tím, že je ve sklenici, vypadá to zejména při servírování daleko víc fascinující. Recept jsem našla na internetu, ale trošku jsem si ho opět přetvořila dle vlastních zkušeností. V létě je tento chladivý dezert velice vhodný na oslavách a je velmi sytý a přitom osvěžující. Tak vyzkoušejte a dáte mi za pravduwink. Množství, které níže uvádím, stačí na pět takových pohárů, jako jsou na obrázku níže.

SUROVINY NA DEZERT S MASCARPONE A OVOCEM:

Sušenková část:

500 g BeBe máslových sušenek

img_20190810_224440.jpg

250 g HERY

Krém:

600 g Mascarpone

4 žloutky

100 g cukru krystal

240 ml 33% šlehačky

Ovocná omáčka:

1000 g jahod či malin (stačí klidně i zmrazené, já používám kombinaci zmraženého a čerstvého)

2 lžíce citronové šťávy

160 - 200 g cukru krystal - podle odhadu a toho, jak moc sladkou omáčku chceme

4 lžíce vody

POSTUP:

Bebe sušenky rozdrtíme válečkem a spojíme se změklou HEROU. Potom toto sušenkové drobení dáme zchladnout do lednice.

Mascarpone vyšleháme s cukrem a žloutky na hladký krém. Poté vmícháme vyšlehanou šlehačku.

Jahody s malinami ať už mražené, čerstvé anebo jejich kombinaci dáme do rendlíku, rozmačkáme větší kusy, přidáme cukr a citronovou šťávu a přivedeme k varu. Omáčku pak necháme pozvolna vychladnout.

Pak si připravíme prázdné poháry a úplně na dno napěchujeme sušenkový základ. A potom už si jen musíme hezky vyhrát s vrstvením krému a jeho prokládáním ovocnou omáčkou. Tyto dvě věci střídáme, dokud nenaplníme sklenice po okraj. Nahoře zakončíme krémem, aby nic nevytékalo ven. Nejlépe dáme vychladit do lednice do druhého dne. Během této doby se suroviny krásně prolnou a zvlhnou, takže druhý den je to obrovská dobrota. Není to zrovna nejlevnější dezert, ale na nějakou oslavu se krásně hodí. 

Samozřejmě je možné upravit tento dezert i do čokoládové varianty, když do krému přidáme kakao a dostaneme rázem čokoládový krém. I ovoce je možné kombinovat různě a používat i jiné druhy, např. borůvky, ananas, kompotované broskve či mandarinky, to už je na Vaší fantazii, jak vše zkombinujete. Přeji Vám dobrou chuť a krásný zbytek létasmiley.

31.7.2020:

Jak jsem slíbila ve svém nedávném Newsletteru, podělím se s Vámi o jeden naprosto výtečný recept, na který jsem přišla při pročítání časopisů na lehátku na Korfuwink. Jedná se o odlehčenou variantu bábovky, takovou letní verzi. Jedná se o CITRONOVOU BÁBOVKU S BRUSINKAMI. Vyzkoušela jsem ji hned pár dní poté, co jsme se vrátili a rodinu velice zaujala. Normálně ji dělám s kakaem, ořechy a rozinkami, někdy variantu makovou nebo ořechovou. Ale na tohle jsem sama nepřišla a o to byla lepší, je krásně vláčná a taková mokrá. Můžete ji jíst k snídani, ke kávě nebo nabídnout návštěvě. U nás zmizela hnedlaugh.

SUROVINY NA CITRONOVOU BÁBOVKU S BRUSINKAMI:

Na těsto:

375 g Heryimg_20200725_115901.jpg

375 g měkkého tvarohu

2 vanilkové cukry

405 g polohrubé mouky

5 vajec

2 prášky do pečiva

odhadem trochu mléka

250 g brusinek

odhadem citronovou šťávu (já si kupuji hotovou dražší variantu v obchodě, lze ovšem vymačkat přímo citrony)

10 balíčků citronové kůry (případně je opět img_20200725_120330.jpgmožno ji nastrouhat přímo z vymačkaných citronů)

1 balíček kandované citronové a pomerančové kůry

POSTUP:

Utřeme Heru, žloutky, cukr a vanilkový cukr. K tomu přidáme tvaroh, mléko, mouku a prášek do pečiva. Zvlášť ušleháme bílky a zamícháme je do těsta až na konec. Poté přidáme brusinky, citronovou šťávu, kůru a kandovanou citronovou a pomerančovou kůru. Nalijeme do formy na bábovku a pečeme na 160 stupňů odhadem asi hodinu a půl. Hotovost zkouším vždycky zabořením špejle do těsta. Pokud je již hotové, uchytí se na něm drobečky.

Bábovka je opravdu skvělá a doporučuji tuhle variantu Vám všem, kdo máte chuť si udělat odlehčený letní dezertwink.

5.7.2020:

Tak se nám naplno rozjelo léto, takže byste ode mně očekávali nejspíš nějaký letní dezert nebo něco sladkého. Já bych Vám ale přesto ráda představila recept na slané pečivo, které je tak dobré, že ho doma dělám pořád, protože zejména já ho mám velice ráda. Představuje pro mně naprosto dokonalou snídani. Jedná se tedy o CELOZRNNÝ BRUSINKOVÝ CHLEBA S OŘÍŠKY. Je naprosto úžasný a nemůžu si ho jako domácí stravu vynachválit. V tomto případě jde spíš o domácí použití, i když si dovedu představit naservírovat ho i návštěvě k nějakému odpolednímu občerstvení. Recept mám od své babičky, ale trochu jsem ho přetvořila k obrazu svému, tak jako se to děláváwink. Jedná se samozřejmě o kynuté těsto, které je zdlouhavé, tak záleží na Vás, zda se Vám do toho chce anebo si radši pořídíte nějaký kupovaný. 

SUROVINY NA CELOZRNNÝ BRUSINKOVÝ CHLEBA S OŘÍŠKY:

Na těsto:

450 g celozrnné mouky (může být kombinace více celozrnných druhů mouky)

80 g HERY

balíček droždíimg_20200523_204721.jpg

2 žloutky

lžička soli

250 ml mléka

Do náplně:

balíček brusinek

balíček dýňových semínek

balíček piniových oříšků

balíček makadamových oříšků

POSTUP:

Na dno mísy dáme sůl. Do mísy dáme mouku a uděláme v ní důlek. Do důlku nalijeme teplé mléko, do kterého rozdrobíme droždí. Než vykyne kvásek (doporučuje se 10 - 15 minut), dáme rozpustit tuk. Až je kvásek hotový, přidáme žloutky, lehce propracujeme, přidáme tuk, img_20200626_064503.jpgvšechna semínka a oříšky, které chceme dát do náplně a zaděláme. Při zadělávání musí těsto dosáhnout hladkosti, většinou musíme zadělávat tak 10 minut. Dáme vykynout, nejlépe na sluníčko nebo na topení, přičemž ho přikryjeme utěrkou. Necháme vykynout 60 minut. Objem těsta by se měl zvětšit jednou tolikrát. Potom překlopíme na pečící papír na plechu, potřeme bílky, které jsme si předtím schovali z vajec a posypeme dýňovými semínky.  Pečeme asi 50 minut na 150 stupňů, musíme nechat pomalu propéct, protože se jedná o velký kus těsta, tak aby uvnitř nebylo syrové.

Hotový chleba můžeme konzumovat rovnou anebo ho můžeme nakrájet na porce a dát do mrazáku a postupně vytahovat. Je dobrý jak čerstvý, tak po vytažení z mrazáku, je to úplně stejné. Výhodou domácího chleba je, že si do něj můžete přidat opravdu cokoliv, co máte rádi a na co máte zrovna chuť. Můžete ho ladit do sladka nebo do slana, možností je nepřeberné množství. Takže teď už mi asi nezbývá, než Vám popřát hodně zdaru a dobrou chuťwink.

29.6.2020:

Ani jsme se nenadáli a máme tu léto a proto bych se s Vámi ráda podělila o jeden klasický letní recept z ovoce, které léto přímo vystihuje. A tímto ovocem jsou meruňky. Pro mně jsou symbolem léta, protože je během celých prázdnin používám i jím velice často. Každým rokem z nich zavařuji marmelády a použít se dají i do ovocných kynutých knedlíků nebo taštiček z bramborového těsta, taky do rýžového nákypu nebo do palačinek. Zkrátka použití velice široké a já bych se dnes s Vámi ráda pobavila o klasickém ovocném koláči, který vždy dělám do velkého pekáče. Jedná se tedy o DROBENKOVÝ KOLÁČ S TVAROHEM A MERUŇKAMI. Je to koláč u nás velmi oblíbený. Časově sice náročnější, o to potom je výsledek lepší. Je vhodný jak ke snídani, tak k předložení návštěvě.  Pojďme se tedy na tento recept podívatwink.

SUROVINY NA DROBENKOVÝ KOLÁČ S TVAROHEM A MERUŇKAMI:

Na těsto:

200 g polohrubé mouky

img_20200627_075254.jpg

4 lžíce cukru krystal

100 g HERY

0,5 hrnku mléka

1 vejce

1 prášek do pečiva

Na tvarohovou náplň:

2 měkké tvarohy

2 vejce

4 lžíce cukru moučka

img_20200627_075244.jpg

2 balíčky vanilkového pudinku v prášku

Na drobenku:

500 g hrubé mouky

250 g HERY

500 g cukru krystal

+ tak 1,5 kg meruněk

POSTUP:

Suroviny na těsto smícháme a vlijeme do vymazaného (olejovým sprejem vystříkaného) plechu. Ze všech surovin na tvarohovou náplň připravíme směs, kterou naneseme opatrně na syrové těsto. Poté naskládáme umyté, vypeckované a na měsíčky nakrájené meruňky, můžeme mezi ně přidat třeba ještě sem tam borůvku nebo rybíz. Ty jdou s meruňkami pěkně dohromady. Poté nakonec hojně posypeme drobenkou a pečeme 60 minut na 150 - 160 stupňů.

Hotový koláč nakrájíme na kostky a na podnosu ještě pocukrujeme, aby byl dojem ještě lepší. Tímto způsobem je možno dělat daleko více druhů ovocných koláčů, různé kombinace, dají se dělat i bez tvarohu. Zkrátka fantazii se meze nekladou. Tento receptík pochází od mé maminky, která ho dělá taky velmi často. U nás v rodině všem chutná, tak si toto letní osvěžení dopřejte i Vy. Přeji Vám krásné léto a brzy se Vám zase s nějakým receptem pochlubímsmiley.

21.3.2020:

S příchodem jara bych se s Vámi ráda podělila o další nový recept. Tentokrát zabrousíme zase do oblasti sladkého, co mají rádi snad úplně všichni. Velmi často se tato záležitost dělá s pomocí droždí a kynutá, ale já bych Vám dnes ráda představila jednodušší a rychlejší variantu. Jsou to TVAROHOVÉ KOBLÍŽKY bez kynutí. Recept jsem získala úplnou náhodou na internetu, vyskočil na mě a já si řekla, že ho musím vyzkoušet, protože do té doby jsem o nekynutých koblížcích neslyšela. Je to jednoduché a rychlé, pokud potřebujete něco operativně, je tohle ideální volba. Navíc s nimi můžete nejen oslnit návštěvu, ale i udělat radost k snídani nebo k oběduwink.

SUROVINY NA NEKYNUTÉ TVAROHOVÉ KOBLÍŽKY:

800 g hladké mouky

1100 g měkkého tvarohuimg_20200301_203345.jpg

8 vajec

8 lžic cukru krystal

2 balení vanilinového cukru

špetka soli

4 lžíce rumu

2 balení prášku do pečiva

olej na smažení

moučkový cukr na posyp

POSTUP:

Nejprve vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Přidáme tvaroh a opět důkladně zapracujeme. Pak do mísy přisypeme mouku, kypřící prášek, vanilinový cukr, špetku soli a rum. Vymícháme vařečkou těsto, které bude trochu lepivější. Potom si ruce potřeme olejem a z těsta tvoříme kuličky o velikosti ping - pongového míčku. Mezitím si v hrnci rozehřejeme olej, doporučuji výšku asi 4 cm. Až je olej rozpálený, vkládáme postupně koblížky tak, aby měl každý kolem sebe trochu místa. Snížíme plamen, aby se nesmažily moc rychle. Mohlo by se stát, že budou z vnější strany již osmažené, zatímco uvnitř nebudou hotovy. Usmažené koblížky dáváme z hrnce rovnou do ubrousků, abychom odsáli přebytečný tuk. 

Koblížky podáváme nejlépe ihned ještě teplé, můžeme je naaranžovat do mísy posypané moučkovým cukrem a s džemem nebo s tvarohem. Dají se posypat i skořicí. Ale tyhle varianty už jsou čistě na Vaší fantazii, co chcete nabídnoutwink.

26.1.2020:

Dnes bych Vám ráda představila jeden rychlý recept, který je na rozdíl od těch předchozích konečně také na nějakou slanou věc. Jedná se o SÝROVÉ ŠNEKY, které jsou velice jednoduché a nejsou přitom vůbec pracné. Spousta lidí tento recept jistě už zná a používá. Já jsem ho získala v rodině a pravidelně tyto šneky dělám, když má třeba přijít nějaká návštěva, tak aby k něčemu sladkému bylo na zakousnutí i něco slaného a právě tohle je ideální volba. Vždycky se po nich jen zapráší. Tak je také návštěvě nabídněte, jako to dělám já a uvidíte, zda budete mít úspěchsmiley.

SUROVINY NA SÝROVÉ ŠNEKY:

1 balení listového těsta

kečup (rajčatové pyré)

350 g jakékoliv plátkové šunky

350 g tvrdého sýra na strouhání (já používám eidam)

200 g nivy na strouhánídscn5110.jpg

sůl

barevný pepř vcelku

balení oregana

balení tymiánu

1 vejce na potření

POSTUP:

Na mírně pomoučněném silikonovém vále rozválíme listové těsto na tenký plát. Tento plát potřeme kombinací kečupu a rajčatového pyré. Poté na něj poklademe plátky šunky, posypeme oba druhy nastrouhaných sýrů nahrubo, okořeníme solí, pepřem, oregánem a tymiánem. Plát těsta i s náplní opatrně stočíme do rourky a na povrchu ho potřeme rozšlehaným vejcem a opět pepřem. Ostrým nožem těsto nakrájíme na silnější kolečka, která klademe na pečící papír. Pečeme je v troubě rozehřáté na 150 - 160 stupňů asi 20 - 25 minut dle odhadu. Podávají se teplé i studené.

14.12.2019:

Vánoce se nám kvapem blíží a tak je asi celkem logické, že bych se s Vámi ráda podělila o další recept - a to dokonce rovnou dva. Právě teď je období pečení a vytváření vánočního cukroví, které dáváme hotové do krabic na balkon, aby do Vánoc pěkně zvlhlo a bylo krásně vláčné a měkké. Pro toto období je cukroví více než typické. Já vytvářím každý rok poměrně dost druhů. Dokonce můžu říct, že mě to snad i baví, neberu to jako žádnou oběť. Máme to rozdělené s maminkou, vždycky se domlouváme, aby každá upekla něco jiného, a pak to dáváme dohromady. Ráda bych Vám představila dva recepty na cukroví, které si myslím, že je pro Vánoce více než typické a já ho každým rokem dělám. Jedná se o OŘECHY a nepečené KAKAOVÉ KOULE. Recept na ořechy jsem zdědila po mé babičce, která je vždycky dělala a na kakaové koule zase od maminky. Pokud si chcete recepty vyzkoušet, věřte, že ořechy jsou pracnější a je s nimi piplačka. Koule jsou zase velice jednoduché. Tak přeji hodně zdaru při vánočních přípraváchwink.

SUROVINY NA OŘECHY:

Na těsto:

250 g hladké mouky

180 g HERY

80 g moučkového cukrudscn4729.jpg

50 g mletých ořechů

vanilinový cukr

20 g kakaa

Na krém:

250 ml mléka

4 lžíce hladké mouky

200 g Hery

200 g cukru moučka

1 vejce

POSTUP:

Z ingrediencí na těsto vytvoříme těsto, které natlačujeme do formiček ve tvaru půlek ořechů a pečeme podle odhadu, většinou stačí na 150 stupňů 10 - 15 minut. Formičky nezapomeneme vystříkávat olejem ve spreji.

Z mléka a hladké mouky uvaříme kaši na mírném stupni a necháme vychladnout. Heru, cukr moučku a vejce utřeme a přidáme po lžících uvařenou kaši, kterou vmícháme pečlivě do utřeného. 

(Podle chuti je možno ještě přidat kakao, kávu, ořechy nebo džem.)

Upečené poloviny ořechů vyklopíme z formiček, krém si nandáme do zdobící pistole a slepujeme jím půlky k sobě. Pocukrované vypadají opravdu úchvatně. Většinou dělám dvojitou dávku.

 

SUROVINY NA NEPEČENÉ KAKAOVÉ KOULE:

Na těsto:

200 g mletých piškotůdscn6891.jpg

80 g HERY

50 g mletých ořechů

180 g moučkového cukru

2 lžíce kakaa

2 lžíce mléka

2 lžíce rumu

+

hořká čokoláda

posyp (hotový cukrový posyp, koupený hotový v obchodě)

blanšírované madle

POSTUP:

Ze všech uvedených ingrediencí zpracujeme jednoduše těsto, z kterého vytváříme kuličky. Do každé kuličky zabalíme mandličku. Namáčíme je v čokoládě a poté obalujeme v posypu. Nepečené cukroví má něco do sebe - většinou je jednoduché a rychlé a velice dobré. Tak ochutnejtewink

19.11.2019:

Podzim máme v plném proudu, a tak jsem se rozhodla s Vámi podělit o další recept, který je právě pro podzim velice typický. Na podzim se hodně pracuje s jablky, jejichž modifikace jsou velice známé. Štrúdl známe všichni, ale já jsem si pro Vás dnes připravila trochu jinou variantu jablečné pochoutky. Je to sice možná o trochu pracnější, ale výsledek rozhodně stojí za to. Jedná se o velmi známá JABLKA V ŽUPANU. Recept na moje jablíčka v županu jsem si vystřihla z časopisu u babičky, když jsem byla ještě na základní škole. Ano, vaření a pečení mě v té době absolutně nepřitahovalo, nicméně vystřihovat recepty a sbírat je - to ano. Tak vyzkoušejte, dělám je pravidelně a svým tvarem a vzhledem jsou navíc velmi přitažlivá a oku lahodícíwink

SUROVINY:

10 středně velkých jablek (používám červená)

10 kusů mandlí nebo vlašských ořechů (vcelku)

balení listového těstadscn2937.jpg

vejce

Na náplň:

150 g mletých piškotů

60 g jakékoli zavařeniny (já vždy  používám rybízovou)

60 g mletých vlašských ořechů

POSTUP:

Jablka oloupeme, nakrájíme na půlky, zbavíme jádřinců a trochu vydlabeme. Z mletých piškotů, ořechů a zavařeniny vytvoříme směs, kterou jablka naplníme. Listové těsto vyválíme na plát o síle asi 3 mm a rozdělíme na čtverce 12 x 12 cm. Do středu každého čtverce položíme jablko se směsí, protilehlé cípy těsta pevně spojíme a zpevníme celým ořechem. Potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme 20 - 30 minut v troubě (230 stupňů). Po vychladnutí pocukrujeme.

Takto připravená jablka jsou vhodná pro podzimní návštěvy, protože jednak krásně vypadají, dokážou provonět celý byt a jsou velice dobrá. Takže Vám přeji dobrou chuťwink

1.11.2019:

DNES S VELKÝM POTĚŠENÍM ZAHAJUJI PROVOZ TÉTO RUBRIKY!!!

Mám radost, že jsem se rozhodla si ji založit a jako první recept, který bych Vám na úvod ráda představila, jsem si vybrala recept na moučník, který jsem dělala v životě už nesčetněkrát, umím i několik jeho variant a opravdu na základě hodnocení ostatních můžu říci, že jsem na tento dezert expert. Je to moučník, který je pro mě typický. Tímto dezertem není nic jiného než AMERICKÝ CHEESECAKE. A dnes Vám představím jeden jeho - tentokrát nepečený typ. Dá se dělat v mnoha různých variantách a já jsem vybrala podobu, kterou jsem dělala svému manželovi ke třicátým narozeninám. Recept jsem našla na internetu. Doufám, že se Vám první recept bude líbitwink

SUROVINY:

Na korpus:

280 g BeBe sušenek (sloupečkové balení 135 g)dscn6851.jpg

100 g rozpuštěné Hery

Na náplň:

250 g Mascarpone

250 g polotučného tvarohu

200 g zakysané smetany

100 g cukru krupice

500 ml smetany ke šlehání

1 sáček vanilinového cukru

dscn6852.jpg

2 balení ztužovače šlehačky

Na želé:

600 a více g mraženého ovoce (podle odhadu)

1/2 balení želatiny v prášku

300 g cukru krupice

POSTUP:

Rozdrcené BEBE sušenky smícháme s rozpuštěným máslem, hmotu vtlačíme do dortové formy, kterou jsme předtím vysprejovali olejem ve spreji a necháme v lednici trochu ztuhnout.

V jedné míse vyšleháme obě šlehačky spolu se ztužovačem, u kterého postupujeme dle návodu na obalu.

V druhé míse vyšleháme mascarpone spolu s tvarohem, cukrem a zakysanou smetanou.

Obě hmoty spojíme, přendáme na ztuhlý korpus, povrch pěkně uhladíme a dáme opět do lednice chladit.

Do menšího hrnce nasypeme ovoce, smícháme ho s cukrem a trochou vody a mírně vaříme. Do mírně prochladlého ovoce pak zamícháme ve vodě rozpuštěnou želatinu, kterou připravíme dle návodu na obalu, nezapomeneme, že ovoce pouští hodně vody, je potřeba s tím počítat. Prochladlé ovoce s želatinou pak rozprostřeme na vršek dortu a dáme ztuhnout do lednice minimálně do druhého dne. 

Všechny moučníky tohoto typu dělám vždy den dopředu a nechávám ztuhnout do druhého dne, tedy minimálně 12 hodin. Protože moučník se pak hezky rozleží a je vláčný.

Svému mužíčkovi jsem k narozeninám použila míchané lesní ovoce. Marcipánové figurky a číslo na dortu nejsou má práce, tak dobrá nejsem, ty jsou ze specializovaného obchoduwink